Co mysl očekává, že se stane,má tendenci se realizovat.

17 zaručených způsobů

17.04.2012 12:29

 

Jak ušetřit peníze a zbavit se nepříjemných dluhů

 

pokud vám nebo vašim klientům přerůstají dlluhy přes hlavu, je nejvyšší čas zatáhnout za záchrannou brzdu...

 

Související

 

§5 rad, které dětem pomohou vyhýbat se špatným dluhům

 

§7 způsobů, jak rychle ven z dluhové pasti

 

§9 případů, kdy je motivace ve financích důležitější než čísla

S exekucemi to u nás zatím není tak černé jako třeba v USA. Nicméně podle posledních zpráv i u nás začínají lidé čím dál častěji padat do dluhové pasti. Jak z ní ven?

 

Dave Ramsey, americký propagátor finanční gramotnosti, doporučuje 17 praktických tipů, jak můžete šetřit peníze a s dluhy zatočit. Některé rady vám možná přijdou drastické – pokud jste ale až po krk namočeni v dluzích, nic jiného než drastická opatření vám nezbývají.

 

1. Dívejte se po slevách. Pokud už něco opravdu potřebujete koupit, využívejte akční nabídky, sezónní slevy, vyjednávejte s prodejci. Můžete tak ušetřit slušné částky.
2. Omezte stravování venku. Připravujte si vlastní obědy. Není to sice tak pohodlné jako si zajít na meníčko do restaurace, ale šetříte tak nemalé výdaje.
3. Navštěvujte knihovnu. Pamatujete si na knihovnu? To je to místo, kde vám půjčí knihu zadarmo;-)
4. Nakupujte se seznamem. Pokud se budete seznamu držet, nakoupíte pouze to, co potřebujete a u poklady vás nezaskočí nákupní vozík plný zbytečností.
5. Naučte se říkat „ne“. Naučte se říkat ne lákavým nabídkám. Sleva 20 % na novou televizi zní lákavě, ale opravdu už je vaše 2 roky „stará“ televize na vyhození?
6. Jezděte hromadnou dopravou. Zvážili jste přestoupit na autobus, vlak nebo tramvaj? S ohledem na aktuální ceny benzínu můžete ušetřit velké částky.
7. Zbavte se kreditních karet. Pokud se neumíte ubránit volání kreditních karet a nakupujete na dluh, je nejvyšší čas se všech kreditních karet zbavit.
8. Plaťte v hotovosti. Peníze se utrácí snadněji, pokud platíte kartou. Snažte se proto platit hotově.
9. Vytvořte si rozpočet. Rozpočet je nezbytný základ. Z dluhu se nedostanete, pokud nevíte, kam všechny vaše peníze směřují.
10. Přestaňte investovat. Přesně tak, čtete dobře. Začněte spořit až v okamžiku, kdy se zbavíte všech dluhů (kromě hypotéky).
11. Vytvořte si rezervu. Minimum je 20 000 Kč. Jakmile se dostanete z dluhu, vytvořte rezervu ve výši 3 až 6tinásobku měsíčních výdajů.
12. Neposlouchejte rady známých, kteří jsou na tom stejně (nebo ještě hůř) než vy. Za 20 let nebudete mít finanční potíže, oni se budou stále potácet v dluzích a nebudou mít jakékoliv úspory.
13. Hledejte způsoby jak si přivydělat. Pokud s vašimi příjmy stále nevycházíte, je čas najít další zdroje příjmu (ideálně legální).
14. Vyhýbejte se řešením na rychlé zbohatnutí. Investice do diamantů se „zaručeným výnosem 40 % ročně“ vás opravdu nespasí.
15. Udržujte se v kondici. Lepší zdraví znamená menší výdaje za doktory a léky. Choďte, běhejte, jezděte na kole, cvičte. Zvedněte se z gauče a dělejte něco! A samozřejmě přestaňte kouřit - uděláte něco pro zdraví a ještě ušetříte.
16. Vzdělávejte se. Účastněte se kurzů, čtěte weby a knihy zaměřené na osobní finance.
17. Setkávejte se s přáteli, kterým se daří. Najděte někoho, komu se daří správně hospodařit s penězi – a nechte si poradit.

 

Jak pevné je vaše odhodlání zbavit se špatných dluhů,
které vám otravují život?

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mgr. Milan Mokrý náměstí Republiky 2/75
591 01 Žďár nad Sázavou 1
608231207,
736473158