Co mysl očekává, že se stane,má tendenci se realizovat.

Jak vybrat pojištění na letní dovolenou

01.06.2012 09:31


Většina lidí už teď má na letní prázdniny vybrané zájezdy k moři, na hory či jen tak do zahraničních měst. I když nebudete provozovat adrenalinové sporty ale spíše procházky, kde je téměř jisté, že se nezraníte, i přesto se vám může pojistka vyplatit.

 

Nikdy nevíte, jaká vyšší moc zasáhne a jaké to bude mít následky. Lepší je proto obětovat několik set korun na cestovní pojištění než platit mnohonásobně více za náklady v tamních nemocnicích, kde budete ošetřováni. Navíc je důležité vědět, že náklady v některých zdravotnických zařízeních musíte nejdříve uhradit v hotovosti a pojišťovna je uhradí až zpětně.

V tomto článku vám radíme, jak se v množství nabídek cestovních pojištění orientovat, podle čeho vybírat, jak kombinovat a jaké nakonec zvolit. K lepšímu rozhodnutí pro pojištění vám pomůže také internetový srovnávač, který má na stránkách každá pojišťovna. Porovnejte pojistku podle ceny, výše krytí, pojistné částky v případě například úrazu, či podle toho, zda a jaké nabízí která pojišťovna asistenční služby.

Připojistím se, nepřipojistím se

Připojištění k základní pojistce závisí na tom, zda vám při činnosti, kterou budete na dovolené provozovat, hrozí nějaké riziko. Pokud plánujete například týden ležet na pláži, asi vám nic kromě spálení pokožky nehrozí. Ovšem, jedete-li lyžovat, skákat padákem, surfovat, potápět se nebo lézt po skalách, určitě se vyplatí připojistit se. Rovněž je dobré myslet na situaci, kdy někomu způsobíte, byť nechtěně, úraz. Pokud by vás za to žaloval a vy jste neměli pojistku, mohlo by vás to stát dost peněz. Tyto náklady pomůže pokrýt pojištění odpovědnosti – doplněk cestovního pojištění.

 

Asistence

Pokud nevládnete plynulou angličtinou či němčinou, může se vám hodit. V nabídkách pojištění se zaměřte na to, do jaké částky vám pojištění hradí konkrétní asistenční služby, například zda máte k dispozici tlumočníka, který vám pomůže vyřešit záležitosti s tamní policií, úřadem, či v nemocnici.

Čas věnujte také čtení pojistných podmínek. Vždy se v této části skrývají pomyslné háčky, které vám při letmém čtení mohou uniknout a přesto, že pojistka nestojí málo, nemusí díky nim být tak kvalitní, jak jste si před jejím uzavřením představovali. Ti, kteří chtějí v zahraničí sportovat, by se měli zaměřit zejména na část výluky. Může se totiž stát, že se cestovní pojištění nevztahuje na sport, kterému se chcete věnovat, obvyklám příkladem bývá vysokohorská turistika.

 

Vyhledávání

Kontakt

Mgr. Milan Mokrý náměstí Republiky 2/75
591 01 Žďár nad Sázavou 1
608231207,
736473158