Co mysl očekává, že se stane,má tendenci se realizovat.

Typické finanční chyby v různých fázích života a jak se jim vyhnout

01.05.2012 09:18

 

člověk se stále učí. Často ze svých chyb. Bohužel ve finančním životě často platí, že objevení chyby trvá dlouho. A pak už je většinou příliš pozdě chybu napravit…

 

Související

 

 

 

 

Proto se dnes podíváme na různé fáze života a na některé nejdůležitější chyby, kterým je dobré se vyhnout.

 

1. Od 20 do 30 let se rozhlížíme. Kdybychom namísto toho dávali peníze stranou (alespoň pár let) a pak je nechali pracovat, byli bychom překvapeni výsledkem. Jakým? Schválně: zkuste si tipnout, kdo bude mít více peněz v 50 letech? Člověk, který od svých 25 let dává stranou 5 000 Kč měsíčně po dobu 7 let (a dále už neinvestuje a nechá zainvestované peníze vydělávat) nebo druhý člověk, který začne investovat ve 32 letech také 5 000 Kč měsíčně a investuje tuto částku až do svých 50 let, tj. po dobu 18 let?

 

Pravda je taková, že více peněz bude mít ten, který odkládal peníze jen 7 let, ale začal dříve. To dokáže složené úročení a pravidelné investice. Proto je třeba s investováním neotálet. Čím dříve začneme, tím lépe.

 

2. Od 30 do 40 začínáme vydělávat větší peníze. A často je utratíme, protože je pořád za co. Postupně ale již není co kupovat a nám se začínají peníze hromadit na bankovním účtu. A budoucnost je daleko. Důchod? Proč na něj myslet.  Klientům v této fázi života také často chybí úrazové pojištění. A pokud jej už mají, pak na velmi nízké pojistné částky. Přitom by to u tohoto pojištění mělo být právě naopak: mají totiž před sebou stále dlouhou dobu života a v případě nějakého úrazu by tak museli být na někom velmi dlouho závislí. A to může být hodně drahé.

 

Další chybou je příliš vysoká částka, kterou lidé utrácejí za vlastní bydlení. Řeknou si: „Když už kupujeme, ať to stojí za to!“ Bez ohledu na další souvislosti jejich finančního života dnes i v budoucnosti. Pokud za vlastní bydlení utratíte příliš, hypotéka vás „škrtí“ a to může mít velmi negativní dopad na vaši finanční budoucnost.

 

3. V 50 letech už máme 30 let zkušeností. A již „všechno“ víme. Konečně začínáme rozumět i investicím do akcií a již jim věříme. Netušíme, že právě v tomto věku je třeba změnit strategii. Nastoupíme do akcií naplno a prodáme je při prvním velkém poklesu. Abychom neztratili více. Netušíme, že právě po padesátce jsme již namísto akcií měli spíše zvolit dluhopisové investice.

 

Pak přijde šedesátka a my máme sice málo peněz, ale zkušeností na rozdávání. Tak snad alespoň naše děti budou moudřejší. A poučí se z našich chyb. Otázkou je, jestli jim budeme schopni naše zkušenosti dobře předat.

 

Hezký den a kromě zdraví a štěstí hodně peněz dnes i do budoucna přeje Milan Mokrý, Váš poradce

 

Vyhledávání

Kontakt

Mgr. Milan Mokrý náměstí Republiky 2/75
591 01 Žďár nad Sázavou 1
608231207,
736473158