Co mysl očekává, že se stane,má tendenci se realizovat.

ZAMYŠLENÍ NAD INVALIDITOU

03.03.2012 22:08

 

Pozor na pojištění úrazu! Je to málo...

 

Životní pojištění bývá velmi často doprovázeno pojištěním trvalých následků úrazu. Nebo invaliditou... z úrazu. Nikoli z jakýchkoli příčin. Ale pozor, to je žalostně málo! Riziko úrazu je takřka zanedbatelné!

 

Setkávám se až příliš často s tvrzením poradců: "K životnímu pojištění připojíme pojištění trvalých následků úrazu." Při svých testech poradců ("obecných" finančních i "specializovaných" pojišťovacích) jsem musel zpravidla výslovně požadovat pojištění invalidity. I pak jsem musel přesvědčovat, že mi nestačí "invalidita z úrazu", ale že chci pojistit invaliditu z jakýchkoli příčin. Proč je to důležité?

 

Zásadní důvod pro pojištění invalidity z jakýchkoli příčin tkví v pravděpodobnosti. Zatímco argumenty poradců pro pojištění "jen z úrazu" se točily především kolem ceny, důvody pro pojištění "z jakýchkoli příčin" se motají kolem pravděpodobnosti - a ta hovoří naprosto jednoznačně.

 

Konkrétní statistiku přinesl Michal Korejs, produkt manager AEGON Pojišťovny, ve svém článku "Invalidita 2010: Podmínky zpřísnily, důchody klesly". Největší podíl přiznané invalidity způsobené úrazem mají muži mezi dvaceti a čtyřiadvaceti lety. A to necelých dvacet procent! Jen každý (více než) pátý přiznaný invalidní důchod v tomto "úrazově nejrizikovějším" věkovém rozmezí byl způsoben úrazem. A ostatní? Nemoc...

 

U žen pravděpodobnost invalidity z úrazu nedosahuje ve stejném věkovém rozmezí ani 10 %. V ostatních letech je (často hluboko) pod 5 %. Do lidštiny přeloženo: Jen každá (zpravidla výrazně méně než) dvacátá žena s invalidním důchodem ke ztížené zdravotní způsobilosti došla v důsledku úrazu.

 

Argumentace nižší cenou a mnohdy domnělou statistikou typu "jste mladí, úraz vám přeci hrozí víc" je zavádějící. Vyšší cena odpovídá vyššímu riziku. A to by se podceňovat rozhodně nemělo.

 

Pojištění invalidity, čili ztráty pracovní schopnosti v důsledku vážných zdravotních komplikací, je významnější než pojištění smrti. Pokud zemře živitel rodiny, ztrácí jeho domácnost nejen zdroj příjmů, ale zároveň zpravidla poklesnou i výdaje. Pravda, zpravidla méně, než jaký je výpadek příjmů. Ale pokud živitel rodiny vlivem zdravotních komplikací přijde o možnost přinášet příjem, není důsledkem jen jeho ztráta, ale zpravidla zároveň zvýšení nákladů na úpravu prostředí, pomůcky usnadňující život a řada dalších.

 

Nejmarkantnější je potřeba důrazu na pojištění ztráty pracovní způsobilosti ze zdravotních důvodů (oproti pojištění smrti) patrné u dětí a studentů. Nemá smysl uzavírat životní pojištění na dítě či na studenta. V případě jejich smrti se jedná o rodinnou tragédii, ale finanční dopad na domácnost je minimální. Nikdo není závislý na jejich příjmu (který zpravidla není buď žádný, nebo je minimální) a výpadek může nastat snad jen v případě psychického zhroucení živitele rodiny. Ale v případě invalidity nutně stoupnou náklady, navíc jsou významně ohroženy očekávané budoucí příjmy. Životní tragédie tak může mít i vážnou finanční dohru.

 

Pojištění invalidity z jakýchkoli příčin rozhodně nestojí za to podceňovat. Je dražší, ale stojí za to. Vyšší cena je dána vyšší pravděpodobností pojistné události. Vychází z pojistné matematiky. Škoda jen, že pojištění invalidity z jakýchkoli příčin pro děti nepatří ke standardním produktům v nabídce pojišťoven...

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Mgr. Milan Mokrý náměstí Republiky 2/75
591 01 Žďár nad Sázavou 1
608231207,
736473158